2015. július 5., vasárnap

James Dawson - This book is gay

A blogturnéról

2015. július 3-án, pénteken veszi kezdetét az idei Budapest Pride Fesztivál, melynek mottója: „Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”. A fesztivál leglátványosabb eseményére  a Budapest Pride Felvonulásra 2015. július 11-én, szombaton délután kerül sor.
A Blogturné Klub egy nyílt LMBTQ blogturnéval szeretné kifejezni támogatását az idén 20 éves  Budapest Pride tiszteletére. Ezen a turnén olyan könyvek vesznek részt, amelyek fő- illetve mellékszereplője leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer.
A turnéban résztvevő blogok részvételükkel támogatják, hogy olyan társadalomban éljünk, amely véget vet a kirekesztésnek és egyenlően elfogadó minden polgárával szemben.

A turné időpontja: 2015. július 3-12.


Rainbow-Flag copy.jpg


A Blogturnéklub vendégblogger meghívásának eleget téve egy fantasztikusan színes és szivárványos borítójú könyvet hoztam, cím szerint a This Book Is Gay-t, ami sajnos még itthon nem jelent meg, de én remélem, hogy valamelyik kiadó felvállalja és megjelenteti, mert véleményem szerint érdemes lenne rá  a könyv.

Véleményem

This Book Is GayNem egy regényről lesz szó, hanem picit rendhagyóan egy remekül megírt, - talán nevezzük -kézikönyvről. Úgy gondolom, hogy ennek a könyvnek igenis van létjogosultsága a piacon.

Az első könyv, amit James Dawson-tól olvastam, de reményeim szerint nem az utolsó, mert miután elolvastam a könyvet egyre inkább szerettem volna még többet ebből a fajta humorból és éleslátásból. Erre való tekintettel már terve is vettem az Under my skin című könyvét.

James Dawson remekül elmagyarázza, hogy mit jelent melegnek lenni, ami nem egy betegség, hanem egy állapot, amivel együtt lehet élni és még tippeket is ad az arra fogékony, vagy éppen a témában érintett olvasónak. Úgy gondolom, hogy azok is erőt meríthetnek ebből a könyvből, akik egyelőre még csak tapogatóznak és nem merik még maguknak sem bevallani, hogy az azonos nemhez vonzódnak inkább, mivel a társadalom még egyáltalán nem elég elfogadó ehhez. 

Egy olyan információkban gazdag, vicces és olvasmányos LGBT kézikönyvet képzeljetek el, amit nyugodt szívvel adhatunk a tiniknek is. Nagyon jó magyarázatokat találunk az eltérő szexuális beállítottságról. Végre sok téves információt a helyére tudunk tenni, mert az iskolákban, baráti társaságokban sok sztereotípiával találkozunk, amit most alkalmunk nyílik sutba dobni.
Nagyon pozitív élmény volt számomra, hogy ennyire nyíltan, tabuk nélkül és könnyeden adja át a könyv azt a tudást, amely nélkül nem alkothatunk egyértelmű véleményt, mert valljuk be nagyon sokan olyan témával kapcsolatban nyilatkoznak, amiről nem rendelkeznek kellő információval. 

Egy könyv, ami hiányzott a felnőtt generáció olvasmányai közül. Amennyiben ez a könyv kb. 20-30 évvel ezelőtt is létezett volna, talán sokan elfogadóbbak és nyitottabbak lennének, mert a melegek, leszbikusok, biszexuálisak és transzneműek régebben is léteztek, csak a legtöbb ember becsukta a szemét és nem vett tudomást arról, hogy akár a környezetében is élnek és lélegeznek a megszokottól és elfogadottól eltérő szexuális beállítottságú emberek, de ettől eltekintve ugyanolyan érző emberek, mint bárki más.

Nem egy száraz tankönyv jellegű olvasmányt képzeljetek el, nem, ez egy rendkívül informális könyv, de a ránk ömlő tények és adatok egyáltalán nem voltak zavaróak, sőt az illusztrációkon is jót derülhetünk olvasás közben, mindamellett, hogy egyre jobban felkelti az érdeklődésünket a könyv. 

Ismeretes, hogy az egyház és mellette sokan mások is ellenzik a melegházasságot, ez a könyv remek érveket sorakoztat fel amellett, hogy miért is kellene elfogadni ezt az "intézményt", és békében egymás mellett élhetnének a vegyes és egynemű párok, legálisan. Legutóbb Írországban volt ennek a témának aktualitása, ahol májusban meg is szavazták a legális melegházasságot.
Talán érdekes adat lehet, hogy voltak olyan szavazókörök, ahol több, mint 70 %-a a szavazóknak igennel voksolt, talán ez is mutatja, hogy sokan próbálnak nyitni az elfogadás felé.

Az azonos nemű párok jogi elismerése Európában

8494165 c5952a0af69237ee033ab4e04f82b847 o

kép forrása : Wikipedia


Összefoglalva

A könyv komoly témát dolgoz fel, humoros és emészthető formában. Ajánlom mindenkinek, legfőképpen azoknak, akik még csak próbálják elfogadni magukat és azoknak, akik képtelenek elfogadni a másságot. Egy könyv, amiből mindenki csak tanulhat.


Extra

Kedvenc LMBT sztárom: Ellen DeGeneres



Egy nő aki felvállalja önmagát, mindamellett humoros és sokoldalú tehetség is, aki házasságban él Portia de Rossi színésznővel. A saját sorozatában is igen sokat foglalkozott LMBT témákkal, tehát nevezhetjük igazi úttörőnek. Én becsülöm azért, hogy ennyire nyíltan kiállt a világ elé 1997-ben, amikor ez még nem is lehetett egy egyszerű lépés. 
Kedvencemmé az Oscar-gálán nyújtott szenzációs alakítása miatt vált, mind a kettőn brillírozott, mert bizony én még emlékszem a 79. gála közvetítésére is és maradandó élmény volt. 




kép forrása: Wikipedia

Nyereményjáték



Természetesen a megszokott játék sem maradhat el! :) Három nyeremény könyv vár a szerencsés nyertesre: 1 példány Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el,  1 példány Ryan Loveless: Ethan és Carter, és 1 példány Becca Prior: A tanítvány..


Alább elolvashatod minden blogger kedvenc LMBT hírességét, közéleti személyiségét, a Te feladatod pedig, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely blogon kiről olvashattál.

Figyelem: 72 óra áll rendelkezésre a nyertesnek az értesítő e-mailre válaszolni. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Kizárólag magyarországi címre postázunk! Sok szerencsét!



a Rafflecopter giveaway


További állomások:


07.03. – Media-Addict.hu – Edouard Louis: Leszámolás Eddyvel
07.03. – Thinking About You – Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el
07.03. – Egy könyvfüggő vallomásai – David Levithan – John Green: Will & Will
07.04. – Könyvspirációk – David Levithan: Nap nap után
07.04. – Reelka’s View – Lakatos Levente: Szigor
07.04. – Vivi könyves blogja – Ryan Loveless – Ethan és Carter
07.05. – Könyvlelő – James Dawson – This book is gay
07.05. – Mentavirág olvas – Alice Walker – Kedves Jóisten
07.05. – Readinger – Becca Prior – A tanítvány
07.06. – Kelly & Lupi olvas – Gilbert Adair: Álmodozók
07.06 – Readinger – Ryan Loveless – Ethan és Carter
07.06. - Egy könyvfüggő vallomásai : Sara Shepard – Flawless
07.07. – Kiruu zakkant kuckója – Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
07.07. – Letehetetlen Blog – Michael Cunningham: Az órák
07.07. – Vivi könyves blogja – Becca Prior – A tanítvány
07.08. – Tekla Könyvei – Marie-Aude Murail: Oh, boy!
07.08. – Thinking About You – Becca Prior – A tanítvány
07.08. – Egy könyvfüggő vallomásai – Sara Shepard – Perfect
07.09. – MFKata gondolatai – Tiffany Reisz: A szirén
07.09. – Real Thoughts – Becca Prior: A tanítvány
07.09. – Reelka’s View – David Levithan: Nap nap után
07.10. – Pastel Blue and Chocolate Cake – Becca Prior: A tanítvány
07.10. – Annie könyves blogja – Jodi Picoult: Gyere haza
07.10. – CBooks – Tiffany Reisz: Az angyal
07.10. - A könyv mechanikája - Michael Cunningham: Otthon a világ végén
07.11. – Thinking About You – Marie-Aude Murail: Oh, boy!
07.11. - The book world - Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
07.11. – randomfinny – Madeline Miller: Akhilleusz dala
07.12. – Könyvspirációk – Becca Prior: A tanítvány
07.12. – Thinking About You – David Levithan – John Green: Will & Will
07.12. – Bibliotheca Fummie – Oscar Wilde: Dorian Grey arcképe
07.12. - Gabó olvas - Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza és David Leavitt: Arkansas

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon