2015. december 16., szerda

Gerald Durell: Családom és egyéb állatfajták (Korfu-trilógia 1.)

Mit lehet tenni, ha Angliában mindig esik az eső, köd van, mindenki náthás, és Margo pattanásai nemhogy elmúlnának, hanem egyre sokasodnak?… A megoldás: át kell költözni melegebb ég alá, pontosabban a görög szigetvilág paradicsomi fészkébe: Korfura. A nem is kissé excentrikus Durrell család tagjai – a gondterhelt konyhaművész mama, és gyermekei: a kiterjedt baráti körrel rendelkező és rosszkedvű író, Larry: a fegyvergyűjtő és -szakértő Leslie: a szerelmes hajlandóságú Margo, végül pedig – de nem utoljára! – minden rendű és rangú élőlény szenvedélyes barátja: Gerry – mind megtalálják a hajlamaiknak legjobban megfelelő éghajlatot és elfoglaltságot ezen a gyönyörű szigeten, ahol csodával határos módon mindig sikerül emberi és nem emberi állatseregletüket újabb, egyre érdekesebb példányokkal gyarapítani…




Gerald Durell számomra mindig egy volt az állatvédelemmel és az állatok valódi szeretetével. Már gyermekkoromban megismerkedtem a Léghajóval a világ körül című és inkább fiatalabbaknak szóló könyvével. Be kell vallanom azóta is töretlenül rajongók Durell stílusáért és humoráért, ezért kisebb -nagyobb megszakításokban jelen van az olvasmányaim között. Van egy olyan pont, amikor azt érzem, hogy most egy kis Durell jót tenne a lelkivilágomnak, elolvasom, belefeledkezem, kacagok vele, majd egy rövid időre ismét mellőzöm. Hát ilyen a mi viszonyunk.

A Korfu-trilógiának a Családom és egyéb állatfajták az első része, amit még két kötet követ. A csodás Korfu, állatok, és humoros anekdoták jellemzik mindhárom részt. 

Adott a ködös Anglia, azon belül pedig egy roppant fura és bogaras család Durellék, akik a pattanások, a nátha és a köd elől Korfura "menekülnek", ahol kezdetét veszi az őrült kalandok sora, amibe a szieglakók is bekacsolódnak ki akarva, ki akaratlanul. 

http://www.durrell.org/latest/news/win-a-trip-to-corfu-with-lee-durrell-and-david-bellamy-/
A történetet a legkisebb fiú Gerald elbeszéléséből ismerjük meg, mint tudjuk ő igazi állatbolond volt világ életében, így már a korai korfui évek alatt is. Ebből a mániájából roppant vidám kalandok kerekedtek, melyből természetesen a habókos család sem maradhatott ki, úgy, mint Mrs. Durell, a családfő/konyhaművész és ütközőpont, Larry, az idősebb fiú, aki a fejébe vette, hogy márpedig ő író lesz, ha megy, ha nem megy. Aztán ott van a fiatalabbik fiú Leslie, aki a vadászat és a fegyverek megszállottja volt, majd Margo a család lánygyermeke, aki a pattanásaival és a szerelemmel küzd folyamatosan és végül, de nem utolsó sorban Gerry, a legkisebb, aki számos kalamajka okozója. Mindez pedig egy csodás Korfu-szigeti hátteret kap, az ott lakó vidám emberekkel, úgy mint Spiro a taxisból lett barát, Theodore, a tudos és egyben a család barátja és sok-sok vidám szigetlakó, sőt még gazdag állatvilággal is bőven meg van fűszerezve a történet. 


https://whitemetropolis.wordpress.com/2011/05/29/the-durrell-villas/

Mindamellett, hogy Geraldnak utánozhatatlan stílusa van igazi humor nagyágyú, bevallom, hogy ilyen jókat ritkán nevetek egy könyvön, mint a Durell családról szólókon. Olvasás közben egy picit gyarapíthatjuk az állatokkal, fajtákkal és akár szaporodásukkal kapcsolatos ismereteinket és nem, nem olyanokra kell gondolnunk, mint kutya, macska. A Farkák (szarkák), a teknősök, a pókok, a skorpiók és számos egyéb egzotikus és számunkra oly idegen állat sorakozik fel, melyeket a Durell család apraja nagyja hol kitörő örömmel, hol feltörő sikoltással fogad, de mi magunk olvasók sem tudunk közömbösek maradni. Az elbeszélés folyamatosan ingerli a nevetőizmainkat és fenntartja az érdeklődésünket. 
Gerald (10 éves) és Roger 



A könyvet bátran javaslom kb. 8-10 éves kortól egészen, hogy stílusos legyek 99.9 éves korig, sőt még azon is túl. A regény egyáltalán nem kor és nem függő, bátran olvashatja bárki, aki szeret nevetni és egy picit is szereti az állatokat. Durellel történő ismerkedéshez nem is tudok jobb könyvet ajánlani, nálam ez az etalon.


Véleményem szerint ez az a könyv, ami a jelen és jövő kor fiataljainak kötelező olvasmányként kellene, hogy szerepeljen a tananyagában, mert toleranciát, állatszeretet és kitartást a lehető legjobbtól tanulnának, ráadásul érdekes, színes és sziporkázó stílusban.


A könyvből film is készült, amit mindenképpen érdemes megnézni, de természetesen a könyvet nem pótolhatja. 


0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon