2015. május 31., vasárnap

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Spoiler! 
1896-ban, a Milleniumi Ünnepségek forgatagában nyoma vész Hangay Emmának, a Marosvásárhelyről érkezett 16 éves leánynak. Négy évvel később titokzatos távirat érkezik tőle, amit jóval az elrablása után adott fel. Húga, a 17 éves Mili kisasszony azonnal a fővárosba utazik, ahol kezdetét veszi a rémálom, melyben egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró.

Megjelenés:  2014
Kiadó:            Könyvmolyképző
Oldal:            336




A Leányrablás Budapesten egy trilógia első részeként jelent meg, Ambrózy báró esetei alcímmel, magyar szerző, nevezetesen Böszörményi Gyula regényeként. 
Az 1896-ban Milleniniumi ünnepségeket szerveztek, mely Magyarország fennállásának ezredik évfordulója alkalmából  ünnepségek sorozatával tartotta lázban az egész országot, így Budapestet is. 
 Ebbe a felfokozott hangulatú időszakba helyezi a történetét Böszörményi Gyula. Úgy gondolom, nagyon ráérzett arra, hogy az adott korszak remek háttérként fog szolgálni a történethez. Már a fülszöveg alapján tudtam, hogy ezt a könyvet nekem el kell olvasnom, mivel egy izgalmas korszakba helyezett, remek alaptörténettel rendelkező nyomozós regénynek ígérkezett. A borító is nagyon jól sikerült, rögtön magára vonzza a tekintetet, könyv és borító most tényleg összhangba került.
Összességében már az első benyomás nagyon pozitív volt.


                                                      Gyermekpavilon

Morelli Gusztáv-Vasárnapi újság 1896/21

A szökőkút és a tér

Goró Lajos - Vasárnapi újság 1896/42


Véleményem

Állítom, hogy az egyik legjobb magyar regény, amit az elmúlt tíz évben olvastam. A cselekmény középpontjában Hangay Emília, azaz Mili áll, valamint nővérének, Hangay Emmának az eltűnése, tehát a fő vonalat a két marosvásárhelyi lány adja. Emma eltűnése után érkezik Mili a fővárosba, hogy a nővére nyomára bukkanjon, ehhez kap egy váratlan segítőt is Ambrózy Richárd személyében, mert ugye az 1800-as évek végén egy úri lány még nem bolyonghatott csak úgy egyedül az utcán és hiába talpraesett és művelt a mi Milink, a segítségre mégiscsak szüksége van. Persze nekünk is szükségünk van egy férfi főszereplőre is, mert nélküle nem lenne ennyire vibráló a történet. Sokszor csak a jelenlétével fokozza a hangulatot a báró, nem feltétlen a fondorlatos észjárásával, vagy a külsejével, hanem egyszerűen a jellemével és titokzatosságával.
Imádtam ahogy az ismerős utcákon mégis oly ismeretlenül kalauzol az író, mert hiába ismerem elég jól Budapestet, a regényből egy teljesen eltérő fővárost ismertem meg, remek élmény volt elröppenni Budapestre az 1800-as évek végén.

Szerettem a kidolgozott történelmi hátteret, végig érződött, hogy nagyon sok munka fekszik csak abban, hogy korhűen ábrázoljon az író a helyszíneket, embereket és eseményeket.

A karakterek mesterien kidolgozottak, nagyon kedveltem, vagy éppen utáltam a szereplőket, szinte egyik karakter sem volt számomra semleges, mert mindegyik megmozgatott valamilyen érzelmi szálat és remekül vegyült harag, szimpátia, kíváncsiság és még sorolhatnám, hogy mennyi-mennyi érzelem az egyes szereplőkhöz.



Nem is mennék bele jobban a részletekbe, mert úgy gondolom, hogy korosztálytól és nemtől függetlenül a könyv bárki számára kiváló olvasmány, ízes, magyaros szókinccsel megírt regény, egy lebilincselő történettel körbefonva. 

2015. május 27., szerda

Várható megjelenések 2015 június- Könyvhétre várva

Várható megjelenések júniusban /Könyvhéttel egybekötött/

Várható megjelenés 2015.06.01. Allison Pataki: Sissi


1853-at írunk, a Habsburgok Európa leghatalmasabb uralkodó családja. Ferenc József birodalma Ausztriától Oroszországig és Németországtól Olaszországig terjed – a császár pedig fiatal, gazdag, és házasodni kész.


A tizenöt éves Erzsébet – Sissi – bajor hercegnő a Habsburg-udvarba utazik nővérével, aki a császár kiszemelt menyasszonya. De megérkezése után hamarosan váratlan dilemmában találja magát: végzetesen és ellenállhatatlanul beleszeret a nővére vőlegényébe, aki viszonozza érzelmeit. Ferenc József, akit elbűvöl Sissi nyitott természete, bájos, energikus szelleme, és persze lenyűgöző szépsége, megszegi adott szavát, és kinyilvánítja szándékát: Sissit akarja feleségül venni.


Európa egyik legalattomosabb udvarába csöppenve Sissinek fogalma sincs róla, milyen harcok, veszélyek – és kísértések – leselkednek rá. Alaposan felforgatja a politikai és családi viszonyokat, mert meg akarja nyerni – és tartani – a császár szerelmét, a népe és a világ szeretetét.


Allison Pataki regénye bepillantást enged a történelem egyik legérdekesebb uralkodó családjának hálószobáiba és tárgyalótermeibe, új megvilágításba helyezve a csillogó Habsburg-birodalmat és annak legigézőbb, megszeretettebb „tündérkirálynőjét”.



Várható megjelenés 2015.06.04. Jennifer L. Armentrout: Opposition-Ellenállás (Luxen 5.)



Katy tudja, hogy a luxenek érkezésének éjszakáján a világ megváltozott. Nem hiszi, hogy Daemon örömmel fogadja a saját fajtáját, hiszen a luxenek azzal fenyegetőznek, hogy minden embert és hibridet kiiktatnak a földön. Azonban a jó és a rossz közötti választóvonal elmosódott, a szerelem pedig könnyen a végzetévé – mindannyiuk végzetévé válhat.


Daemon mindent megtesz, hogy megmentse, akit szeret – akkor is, ha ez egyenlő az árulással.


Egy valószínűtlen ellenséggel kell társulniuk, hogy esélyük legyen túlélni az inváziót…






Várható megjelenés 2015.06.04. Papp Dóra: Tükörlelkek (Tükörlelkek 1. )



Kriszti és Orsi nem is lehetnének különbözőbbek. 
A végzős Péterfi Krisztina mintadiák. Színötös mindenből, illemtudó, népszerű lány, a szülei szeme fénye. Legalábbis kívülről ez látszik. Olyan titkai és gondolatai vannak, amelyeket még önmagának sem mer bevallani, nemhogy a szüleinek vagy a környezetében bárkinek is. De, mint tudjuk, a titkok egyfolytában azért küzdenek, hogy előbb-utóbb felszínre kerülhessenek… 
Fekete Orsolyát úgy becézik: Tragédia. Ő az a lány, aki a saját rettenetes, kibírhatatlan stílusába és az üvöltő metálzenébe menekül a problémái elől. A lány, akinek mindenki ismeri a titkát, de a teljes igazságot csak ő és a legjobb barátja, Eszter tudja. A lány, aki verekszik, cigizik, káromkodik, és úgy általában háborúban áll az egész világgal, és aki hosszú évek óta küszködik az egyszerű emberi kapcsolatokkal. De ez változhat, csak kell valaki, aki segít neki ebben… 




Várható megjelenés 2015.06.04. Arthur Madsen: Shamala bosszúja (Five 2.)




Újra egy varázslatos kaland veszi kezdetét, amelyben harcok, cselszövések, titkok és árulások kísérik hőseink útját, de vajon a barátságok elég erősek ahhoz, hogy minden próbát kiálljanak?


A FIVE 2 egy csodálatos mese egy másik világról, ahol csak egy dolog biztos, és ezt a gyerekek is tudják: a sorsuk végérvényesen eldőlt, és már semmi nem lesz ugyanolyan, mint régen.



Várható megjelenés 2015.06.04 Moskát Anita: Horgonyhely





Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét. 





A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja. 




Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára. 




Várható megjelenés 2015.06.04. Neil Gaiman: Felkavaró tartalom





Új novelláskötetében Neil Gaiman a maszkjainkat lerántva próbálja feltárni sebezhető, igazi énünket. Finom humora és borzongató képzelőereje olyan novellákat eredményez, melyeket újra meg újra el akarunk olvasni.


A Fekete kutya című, eddig sehol máshol nem olvasható történet az Amerikai istenek világában játszódik, és Árnyék kalandjait szövi tovább. A gyűjtemény többi része is hasonlóan varázslatos: Gaiman számos stílust és műfajt – horror- és kísértettörténet, science-fiction és tündérmese, tanmese és vers – felvonultatva deríti fel az emberi érzések, élmények és tapasztalatok birodalmát. Egy novella az Óceán az út végén mellé, egy öregkori Sherlock Holmes-rejtély, egy közösségi média inspirálta kisprózafüzér és további húsz írás található a kötetben, mely méltó párja a Tükör és füstnek és a Törékeny holmiknak.




Várható megjelenés 2015.06.05. Brenda Joyce: Az ígéret




Alexi de Warenne egy alkalommal rekordidő alatt teszi meg hajóján az utat Kínából hazafelé, ám öröme hamar szertefoszlik. A dicsőséges visszatértét ünneplő fogadáson elbűvölő gyerekkori barátnője, Elysse O'Neill flörtölni kezd Alexi tengerésztársával, amivel láthatóan őt akarja büntetni hosszú távolléte miatt. Később rajtakapja a párt, amint Elysse kétségbeesetten szabadulni próbál a férfi karjából, s bekövetkezik a tragédia. Alexi napokon belül feleségül veszi a lányt, hogy megmentse a becsületét, de nyomban el is hagyja, hogy új életet kezdjen. 





Elysse de Warenne a londoni társaság kedvelt alakja szellemességével, kecsességével, bájával, de mindvégig nyomában jár a pletyka, miszerint nem más, mint egy oltár előtt faképnél hagyott feleség. Senki előtt nem fedi fel az igazságot, hogy már hat éve nem látta a férjét, és hogy valójában el sem hálták a házasságot. Amikor aztán Alexi váratlanul visszatér Angliába, Elysse minden tőle telhetőt elkövet, hogy elnyerje a szívét és kivívja a helyét az életében.




Várható megjelenés 2015.06.26. Tiffany Reisz: A Szent




Eleanor Schreiber egy zavarodott, zabolátlan tizenéves lány, aki megesküszik, hogy soha többé nem lép templomba. A lázadó tini azonban találkozik Stearns atyával, aki örökre megváltoztatja az életét. Már semmi nem állhat annak útjába, hogy az legyen, amit a sorsa diktál neki: Nora Sutherlin, az ismert erotikus regényíró, egyben Manhattan legismertebb dominája…


2015. május 23., szombat

Joanne Harris: Csokoládé

Ismeretlen, titokzatos fiatal nő, Vianne Rocher érkezik a kis faluba, Lasquenet-be, és megnyitja „csokoládézóját” – a tenyérnyi kávézóval kombinált csokoládéboltot. Végre van egy hely, ahol elsuttoghatók a titkok, megszellőztethetők a sérelmek, kipróbálhatók az álmok. Amikor Vianne húsvétra csokoládéfesztivált szervez, a falu egész közösségét megosztja… Íme az első olyan regény, amelyben a csokoládé elfoglalja a maga méltó helyét. A tartalmas, okos és franciásan pajzán könyv valamennyi érzékszervnek irodalmi ünnepet kínál.



Eredeti megjelenés éve: 1999
Oldal: 310
Kiadó: Ulpius











Egy trilógia első része a Csokoládé, melyet követ a Csokoládécipő, végül a Csokoládés barack. Régóta halogattam a könyv elolvasását, mert bevallom féltem tőle, hogy nem egy olyan hangulatban kap el, amikor értékelni tudnám a regény mélységét és elsöprő érzelmeit.

Talán nagyon nehéz is egy megfelelő hangulatot elkapni, de mivel tagja vagyok Vegazus Mini-könyvklubjának és a romantika jegyében május hónapban a Csokoládé lett a közös olvasás tárgya, ezért félelmeimet félre téve belevágtam az olvasásba.

Tudom, hogy mindenki áradozik a könyvről és a filmről egyaránt, de annak ellenére, hogy szerettem, beleszeretni mégsem tudtam, nem jött az érzés, pedig megadtam neki a lehetőséget, szépen lassan olvastam, nem kapkodtam el semmit. 


Véleményem

Vianne Rocher élete egyáltalán nem mondható átlagosnak, gyermekét egyedül nevelő anyaként érkezik a karnevál idején Lasquenet-ba, az elbűvölő kis falucskákba, ahol mindenkinek megvannak a maga titkai, még az oly feddhetetlennek tartott pére, azaz az atya sem kivétel ez alól. Vianne és lánya, Anouk nagyböjt idején érkeznek a kis faluba, ahol a zárkózott közösség nem nézi jó szemmel, hogy Vianne egy pici csokoládéboltot nyit, pont szemben a templommal, ahol kanna számra folyik a mennyei csokoládé és készülnek a finomabbnál finomabb pralinék és édességek. Ahogy Vianne egyre inkább megnyeri a helyieket, annál nagyobb ellenszenveket ébreszt egy-egy emberben, ezen még az sem segít, hogy nem hajlandó a folyami vándorok ellen fordulni, emiatt egyértelművé válik, hogy a jónak és a rossznak most is össze kell csapnia, már csak az a kérdés, ami végig foglalkoztatja az olvasót, hogy ebből a csatából ki fog kikerülni győztesen.
Vianne életét végigkíséri a mágia, a magány, az űzöttség, amit végre megpróbál száműzni, azért, hogy lánya és ő végre normális életet élhessenek, talán éppen Lasquenet-ben. Egy csodás utazást követhetünk, ahogy a szereplők megvívják a belső harcaikat, vagy éppen egymás ellen hadakoznak, ki-ki a maga fegyverével, legyen az a forró csokoládé, mágia, vagy éppen a kedves szó, mindezek ellenében ott az elvakult hit és agresszió. Úgy kavarognak mindvégig az érzelmek, ahogy a csokoládé illata végi gomolyog a történeten. 

Vianne volt a kedvenc szereplőm, imádtam a nyugodtságát, ahogy mindenkiben meglátta a jót és terelgette az embereket a helyes irányba. Segített a rászorulóknak, segített megőrizni az emberi méltóságot és építeni a rég elveszettnek hitt kapcsolatokat. Igazi nő, aki felveszi a harcot, félelem nélkül. Szinte magam előtt láttam, ahogy a betérőknek kiválasztja a hozzájuk illő csokoládét, mert annyira megérezte a rezdüléseiket, bár szerette volna elkerülni, de a képességével az emberek legféltettebb titkait is meglátta. 

Szinte végig úgy éreztem, hogy mindegyik szereplő egy-egy falat csokoládé, mindegyiktől kaptunk valamit, ami sokáig velünk marad. Roux, a vándor, Armande, Luc, Anouk és a többiek, mindannyian a szívünkig hatolnak. 

Olvasás közben szinte úgy éreztem, hogy ott állok a templom és a csokoládébolt között, kívülről szemlélve a történetet és szinte éreztem, ahogy illatozik a csokoládé és a szereplők hangulata végigsöpör az utcán. 

A romantika nekem nagyon kevés volt, sokkal inkább azt éreztem, hogy a hit és a gyarlóság áll szemben egymással, vívják a saját harcukat és néha össze-össze csapnak. Igaz, hogy a történet végére jutott egy kis szerelmi szál, de nekem ez kevéske volt, sokkal többet szerettem volna olvasni Vianne ezen érzelmeiről. A vége pont ezért picit meg is lepett, nem ilyen befejezésre számítottam, vagy két percig le is taglózott, hogy "Jaj ne!" valóban így ér véget az első rész?

Francia kisváros, csokoládé, szeretet, gyűlölet, hit, barátság és mágia, ez mind-mind egy darabka, amit útravalóként magunkkal vihetünk miután letettük a könyvet. Kicsit kevés romantika, de annál több érzelem. 

Ráadás



                               Levendulamézes csokoládékrém, receptért kattints



A Mini-könyvklub következő olvasmánya júniusban:  Cecelia Ahern - Ahol a szivárvány véget ér 

2015. május 19., kedd

Ezeknek örültem az elmúlt héten



Debora Geary: Modern boszorkánySteve Berry: A Jefferson-kódBauer Barbara: VakrepülésR. Kelényi Angelika: Egy hajszálon múlt


Vadregény



♥ Rimmel peppermint lakk - jön a nyár, akciósan 599 Ft ♥ túros rétes ♥ kerti nippek ♥ könyvtári garázdálkodás ♥ Vadregény ♥  R. Kelényi Angelika új kötete az Egy hajszálon múlt is megérkezett, már értékeltem is: itt ♥ érik a füge ♥ 

2015. május 16., szombat

R. Kelényi Angelika: Egy hajszálon múlt-Amikor a feleség megőrül

Emma nem fiatal. Szerinte. Nem is valami csinos. Szerinte. Emma elégedetlen. Tulajdonképpen mindennel problémája van; az alakjával, a munkájával, a sűrű hétköznapjaival és a házaséletével is. Azzal különösen.Komolyan hiszi, hogy jelentéktelen, hiszen negyven fölött, nem sokkal szülés után, kinyúlt mackóban, tundrabugyiban és lógó hajjal a kutyának sem kellene, nemhogy a jóképű, mi több, öt évvel fiatalabb férjének. Szuper feleség, szuper anya és szuper munkaerő akar lenni. Na, de kinek sikerülhet ez?Hát, Emmának úgy tűnik, hogy nem, hiszen feltűnik a színen a szőke bombázó, s vele együtt a zöldszemű szörny és csak egy „hajszálon” múlik, hogy mindez tévútra nem sodorja. Szerencsére, legalább a humorát nem veszíti elR. KELÉNYI ANGELIKA harmadik regénye egy újabb humorbomba. Az írónő ismét megnevetteti az olvasókat, noha egy olyan válságos időszakot mutat be, melyet számos nő átélt, átél vagy át fog élni élete során.

Véleményem:


Az én olvasatomban a könyv remek volt. Végre egy olyan nőkről nőknek írt regény, ami nem a szingliket helyezi előtérbe, hanem a családos nőket, az általuk megélt problémákkal, apropó mindez kacagtató formába öntve. Szinte éreztem, hogy bennem is egy Emma lakozik, aki időnként belevaló, néha pedig meg lehetne csapkodni, mert annyira nem látja a fától az erdőt. Sokszor megnevetett Emma ténykedése, ahogy próbál ellavírozni család, férj és munka terén egyaránt, na persze nem mindig megy ez olyan könnyen. Imádtam a kis Flót is és szerintem minden házasságban van, azaz kell lenni egy Alexnek. Ebben a történetben magunkra ismerünk, olyan ismerősek voltak a karakterek, a helyzetek, ami szerintem azért lehetséges, mert egy átlagos nő átlagos problémáit, kételyeit és örömeit láttam magam előtt, kiválóan ábrázolva. Attól függetlenül, hogy a házaséletet helyezi előtérbe az írónő én jó szívvel ajánlom még házasság és gyermekvállalás előtt álló női olvasóknak is, vagy megrögzött házasságkergetőknek, mert ahogy a könyvből is kitűnik a házasok élete sem fenékig tejfel, mint ahogy azt sokan gondolják, mert vannak bizony buktatók, főleg amikor a zöld szemű szörny nem hagy minket nyugodni. 
Emma, Flóra és Alex egyaránt hétköznapi és kedvelhető karakterek. Szinte olyanok, mint akik most léptek be egy pár órára a történetbe, majd kilépve folytatják az életüket a való világban. Az összes karakter lehetne akár a szomszédunk, barátaink közül valaki, vagy a kertészünk (már akinek van), szóval ennyire valóságosnak tűntek. Nem voltak írói túlzások, szépítgetések és olyan elemek, amire már azt mondtam volna, hogy ilyen ember biztos nem létezik. Mert melyikünk ne felejthetné otthon az összes bugyogóját, amikor bepakol egy utazásra? Ugye, ugye? A válasz bármelyikünk. A történet is hétköznapi, de nem mentes a váratlan csavartól sem. Személy szerint annyira elmélyültem az olvasásban, hogy a végén úgy meglepődtem, ahogy kellett, csak a végén esett le a nyilvánvaló (elhihetitek, hogy nagyot koppant), amit nem is bántam, mert így élvezetesebb volt a végkifejlet. 



Összegezve: 

Végig ébren tartotta az érdeklődést, igaz ez köszönhető annak is, hogy nem volt túl hosszú a regény, egy este alatt kellemesen kiolvasható. Plusz pozitívum, hogy a könyv szerkesztése is remekül vizsgázott, nagyon kevés volt a hiba, ami mostanában igen ritkán mondható el egy-egy kötetről.
Humoros, vidám és picit őrült, mint ahogy a cím is sejteti. Igazi nőcis könyv.  A humor Angelikánál úgy tűnik kimeríthetetlen, ami nekünk olvasóknak vitathatatlanul jó jel. 

Hölgyek, urak, fiatalok és idősebbek! Nevetésre fel!



Kiadó: Álomgyár
Megjelenés: 2015
Oldal: 220
ISBN: 9786155252815

2015. május 12., kedd

Ezeknek örültem az elmúlt héten





   

♥ Fagylalt napja ♥ Benne voltam a Moly Merítés-MolyMazsolázójában ♥ Megnéztük az Egy Ropi naplója című filmet és szerettük ♥ Eladtam pár könyvet, amit már elolvastam és biztos nem fogom újraolvasni, ezáltal helyet csináltam a szűkös polcon ♥ Előkerültek a nyári ruhák ♥ Estem egyet a bringával, de túléltem ♥ Etettünk kacsákat ♥ Szedtünk virágokat ♥ Ültettem virágokat ♥ Új lakója lett a tónak (egy hatalmas sikló) ♥ Voltam Anyák napi ünnepségen ♥ Készítettem a Könyvjelző tervező pályázatra könyvjelzőt ♥ Írtam verset szintén a Moly pályázatra ♥ szuper sampont találtam, ami olcsó is (Garnier doux), a gránátalmának szuper illata van♥ volt könyvbeszerzés is, de arról majd jövő hónapban ♥

2015. május 10., vasárnap

Kate Furnivall: Árnyak a Níluson




Megtalálom. Bármibe kerül is. Jessica Kenton az éjszaka közepén kisöccse rémült sikolyára ébred, s mikor másnap reggel nem találja őt a szobájában, csak annyit mondanak a szülei róla, hogy elment. Soha többé nem beszélnek róla. Húsz évvel később, Jessie-t ugyanaz a rémálom gyötri. Valójában sosem heverte ki, hogy gyerekkorában elszakították imádott öccsétől… és most eltűnik másik testvére is, a régészettel és egyiptológiával foglalkozó Timothy. Jessie elhatározza, hogy ezúttal akár élete kockáztatásával is megtalálja a testvérét. Tim misztikus, mások számára megfejthetetlen nyomokat hagy nővérének, melyek a gyönyörű és lázongó Egyiptom veszedelmes sikátoraiba és sivatagába vezetnek. Szerencsére Sir Montague Chamford, az elszegényedett arisztokrata felajánlja a segítségét a szorult helyzetben lévő lánynak. Kairó és Luxor árnyas utcáin, s a sivatag engesztelhetetlen pusztaságában azonban a bosszú is lecsapni készül rájuk.Lebilincselő történet családról, testvéri szeretetről, szerelemről és bátorságról, hazugságról és kalandról.

A történetet a fülszöveg nagyon jól összegzi, talán nem is érdemes mélyebben belemenni, ezért nem fogom elmesélni a teljes cselekményt, maradjon némi meglepetés is.

Van egy olyan hely a városban, ahol sikerkönyveket lehet kikölcsönözni, vagy éppen sikerkönyveket olcsóbban megvenni mindezt csak azért, mert előttünk már páran elolvasták. Nincs ezzel semmi baj, mert ettől függetlenül még szép állapotú könyvek ezek és a lényeg, hogy viszonylag új megjelenések. Az első látogatásom eredményeként ebben a kölcsönző/könyvesboltban hazajött velem Kate Furnivall-tól az Árnyak a Níluson c. regénye.

Fel voltam dobva a szerzeménytől, imádtam a borítóját, de egy ideig itt meg is állt a kapcsolat köztem és a könyv között. Felkerült a polcra és csak nagy sokára jött el a pillanat, hogy belekezdjek. Igaz, hogy a történet csábítónak tűnt, ennek ellenére mégis húztam-halasztottam az olvasást, pedig az írónő a kedvenceim között van, mivel az általa írt történetek rejtélyesek, történelmi szálakkal bőven át vannak szőve és általában teljesen el lehet merülni a regényeiben.

Ilyen kép készült akkor amikor olvastam a könyvet. Egy forró habos kakaóval a legtökéletesebb.

Képtalálat a következőre: „kate furnivall picture”


Véleményem

Ennél  a könyvnél picit beigazolódott a félelmem, mert nem nyűgözött le annyira, mint amennyire vártam volna. 

A történet az elején felborzolja a kedélyeket, egy olyan momentummal indul, ami utána végig fogva tart és szerintem egy picit el is viszi a történetet Georgie irányba, holott tudom, hogy ez a szál direkt az egyik figyelemfelkeltő része a regénynek, de valahogy én egy picit soknak és vontatottnak éreztem azt, ahogy Georgie-t és az ő fura szokásait, valamint a köré szőtt rejtélyt megismerjük.
Jessica Kenton ezzel szemben egy roppant belevaló, szerethető szereplő, aki bátor, elszánt és egy igazi amazon az 1930-as években, ahol a nőkre még koránt sem ez a fajta tettvágy volt a jellemző. Ez a nő mindent bevállalt, azért, hogy kiderítse mi történt azon a bizonyos reggelen, amikor az egész élete megváltozott és mindez végig kísértette a gyermekkorát. 
A végén találkozik a regény két fő szála, de addig sok izgalom, romantika, bánat és a gyönyörű Egyiptom kíséri végig a szereplőket és minket olvasókat is..

Képtalálat a következőre: „kate furnivall picture”

Úgy éreztem, hogy az írónőhöz az Oroszországban játszódó regényei közelebb állhattak, mert a történelmi szál azoknál sokkal erősebb volt, én személy szerint jobban el tudtam bennük mélyülni.
Ennél a regénynél viszont érdekes volt, hogy annak ellenére, hogy  két szálon futott a történet mégis végig azt éreztem, hogy egy kerek egészet alkot, ami az egyik részből hiányzott azt a másikkal kiegészítette. Mindjárt mondom is, hogy hogyan értem ezt. Jessica részéről igen erős volt a kaland és a romantika, míg Georgie részéről az egyén pszichéje került előtérbe, az adott szereplő agyába nyertünk bepillantást, ami néha lenyűgöző, néha pedig kimondottan félelmetes volt. Annak aki találkozott már beteg emberekkel talán picit könnyebben megy ezen részek megértése, mert rendkívül jól felépítve tárja elénk Georgie tekervényes és néhol elképesztő gondolatait, érzéseit.
Nekem Georgie egyértelműen kicsit sok(k) volt, míg Jessica-t kimondottan szerettem, vele könnyebben ment az azonosulás és csodáltam azért, hogy valóban következetesen végigvitte a kitűzött célt, nem hátrált meg egy pillanatra sem. 

Egyiptom a könyv alapján még jobban felkeltette az érdeklődésemet, igazán hangulatosak voltak a leírások, de sajnos ettől még a regény a középszerűségbe süllyedt, annak ellenére, hogy a vége egész izgalmasra és fordulatosra sikerült. Nem is haladtam ennek megfelelően túl gyorsan a könyvvel, bár bevallom volt egy-két oldal amit át is ugrottam, mert annyira nem kötött le az adott pillanatban, ettől függetlenül nem vesztettem el az érdeklődésemet az írónő könyveivel kapcsolatosan, mert bízom abban, hogy lesz egy olyan regénye is, amikor a történelmi hátteret és az izgalmat is a lehető legjobban fogja ötvözni.

Nekem a magyar kiadás borítója tetszik a legjobban, hoztam egy kis ízelítőt a külföldi kiadások borítóiról is, amik szépek ugyan, de mégsem sikerült azt a hangulatot megteremteniük, amit a magyar verziónak.


Képtalálat a következőre: „kate furnivall picture”Képtalálat a következőre: „kate furnivall picture”Képtalálat a következőre: „kate furnivall picture”


Értékelés: 5/3,5

2015. május 5., kedd

Ezeknek örültem az elmúlt héten






 virágzó kert  virágos út   Anyák napja   3 könyv, amit olvastam, vagy elkezdtem   Molyos ajándékom is érkezett   2 szuper film   Pringles zokni, szerelem. 

2015. május 3., vasárnap

Erin Butler:Mr Darcy nyomában-Gimis verzió

A 16 éves Liza Johnson igazi Jane Austen-rajongó: lábán Pemberley-zokni, táskájában az imádott írónő összes műve egy kötetben, és olyan régiesen beszél, mintha maga is az egyik Austen-regényből lépett volna ki. Addigi, látszólag nyugodtnak és örök szinglinek tűnő élete fenekestül felfordul, amikor megjelenik a színen Mr. Tökéletes, aki akár Mr. Darcy inkarnációja is lehet(ne), de ott van még a legjobb barátnő, Janie expasija is, és a képbe még egy szexi angol srác is bekavar, aki akcentussal csókolózik… 
Liza elég rendesen bajba kerül, anyai tanács híján és jobb ötlete nem lévén, Jane Austenhoz és karaktereihez fordul segítségért – elvégre ki ismerné náluk jobban a flörtölés és a szív rejtelmeit… 
Kérdés, hogy a kétszáz éve még remekül működő szokások átültethetőek-e napjainkba, és hogy Lizának is az a sors jut-e, mint névrokonának, Eliza Bennetnek: megtalálja-e a saját Mr. Darcyját…



Véleményem

Liza Jhonson, aki éppen csak bontogatja gimis szárnyait Janie barátnőjével egyetemben, igazi Jane Austen rajongó, legkedvesebb elfoglaltsága a Büszkeség és balítélet olvasgatása és a könyvből előrántott idézetekkel az agyára menni a környezetének, igaz szerintem legtöbbször a filmváltozatot emlegette, de ez nem is lényeg. Ő az, aki  még attól sem riad vissza, hogy Jane Austen pólót és Pemberley-zoknit(!) viseljen és igazi kettős személyiségével lavírozzon a való életben, bár néha az az érzésünk, hogy nem is tud különbséget tenni a fikció és valóság között. Kicsit el van rugaszkodva a valóságtól a szentem, ettől olyan kis naivának tűnik, aki azt sem tudja, hogy éppen mi zajlik körülötte, de a pilláit rebegtetve repül virágról virágra, azaz srácról srácra Teszi mindezt úgy, hogy szinte nem veszi észre a nyilvánvalót. Liza romantikus énje egyszerre több vasat is tart a tűzben és valahogy nem bír rájönni arra, hogy melyik mai srácból lenne a legjobb Mr. Darcy számára. 

Kicsit vegyesek az érzéseim a könyv elolvasása után. Tipikus szerettem is, meg nem is érzések kavarognak bennem. 
A könyvtárban akadt meg a szemem a szép sárga borítón, olyan igazi élettel teli, vidám történetnek ígérkezett, azt az aprócska tényt, hogy gimis verzió már csak itthon vettem észre. Mivel általában úgy járok könyvtárba, hogy van 10 percem a könyvek kiválogatására és visszavételeztetésére, így amennyiben nincs konkrét könyv, amit félretetettem, akkor gyakran előfordul, hogy borító alapján kapkodok ki könyveket. Ennek ellenére, mivel szeretem Austent nem volt kérdés, hogy el fogom-e olvasni. 

A célközönség a 13-16 éves korosztály lehet, nekem ebben csak az volt a bökkenő, hogy számukra szerintem túl sok és esetleg még érthetetlen is a sok Austen utalás és visszacsatolás. Valószínűleg a célközönség jobban örült volna a Ryan, Ben és Will közötti vívódásnak, mindenféle Austen rajongás nélkül, mert szerelmi katyvasz az így is volt bőven, meg csúcsszuper angliai utazás, Austen emlékhelyek meglátogatásával teletűzdelve és emelett szomorú események is vittek színt a történetbe. Szerintem alapjában véve egy jó kis történetet lehetett volna kihozni Austen nélkül is, igazi gimis könnyed romantikát, vérfarkasok, vámpírok, zombik és egyéb manapság oly népszerű lény nélkül. Tehát az alapötlet nem volt rossz, csak egy picit elcsúszott. 

Women's Ankle Socks 

Szerettem: A sok, sok Austen utalást, főleg az angliai utazás alkalmával az emlékhelyek leírását. A Pemberley-zoknit, ezt egyenesen imádtam! Liza és Janie kettős narrációját, attól, hogy nem csak egy nézőpontból ismerjük meg a történeteket sokkal érdekesebb lett a történetvezetés is. Will és Ryan két csodapasi lehet, hatalmas türelemmel és rajongással vannak felvértezve a szeretett nő irányába, le a kalappal, ha léteznek még a mai világba ennyire szimpatikus fiatalok. Azt is szerettem, ahogy a gyász, a betegség és a kétségek megjelennek, na meg azt ahogy lopva felhívja az írónő a tinik figyelmét a netes társkeresés veszélyeire. A vége érdekesen, de számomra tetszetősen alakult. Végül, de nem utolsó sorban a borítót is szerettem, igazi fiatalos és vidám, pedig csak 1-2 színnel játszik, valóban figyelem felkeltő.

Nem ♥ : Liza naivsága és elvarázsoltsága nekem picit képmutatónak tűnt. Janie lelkivilágáról, arról, hogy hogyan élte meg a számára oly nehezen feldolgozható időszakot többet szerettem volna tudni és az ő nézőpontjából is szívesen olvastam volna részletesebben a fiúkhoz fűződő érzéseiről és arról, hogy hogyan éli meg a barátnője hirtelen jött sikereit a pasik körében. Szerintem Janieben sokkal több lett volna és a fiúk is csak tengtek-lengtek a történetben, egyáltalán nem voltak hasznos mozdonyok, hogy egy Thomas a gőzmozdony fordulattal éljek. Néhol egy kicsit elnagyolt volt a történet, itt-ott maradtak üres foltok és kérdőjelek, a vége is picit összecsapott lett, amennyire rétestészta volt az eleje azzal szemben az angliai út és a vége olyan sietősen lezárt lett, pedig lehetett volna részletezni ezeket a részeket.

A pöttyös könyveket annak idején sokkal jobban szerettem, vagy csak én öregedtem ki a témából,. Ettől függetlenül a fiatal felnőttek körében érdeklődésre tarthat számot, mert feszegeti a mai kor problémáit, valamint annak buktatóit, van benne love story, gyász és betegség, szülő-gyerek kapcsolat és ezek mind-mind olyan témák, ami az adott korosztályt foglalkoztatja. Az, hogy Jane Austen-t is beleszőtte az írónő a történetbe a felnőtt korosztályt, aki kezébe fogja a könyvet remekül el fogja szórakoztatni, mert ők már tudják, hogy mitől döglik a légy és annak is tudatában vannak, hogy mit várnak Mr. Darcytól, már értik a lényeget és picit közelebb kerülhetnek a fiatalokhoz is. 

Értékelés: 5/3

Az író:

Erin Butler  
Erin igazán szerencsés, két munkája is van, amit szeret, könyvtárosként egész nap könyvekkel lehet és emellett író is. Olyan könyveket ír, amit ő maga is szeret olvasni. Kedvencei a YA és a NA könyvek. New Yorkban él megértő férjével és mostohafiával és Maxie kutyusával. Az idejét leginkább bent tölti írással és olvasással, egyedül a csokoládéért és a napfényért mozdul ki,- ebben a sorrendben.
Könyvei: Így éltünk (How we lived), Mr. Darcy nyomában-Gimis verzió (Finding Mr. Darcy-High School Edition) és a Blood Hex 

2015. május 1., péntek

Áprilisi beszerzések

Úgy alakult, hogy nem jutottam ki a Könyvfesztiválra. A fesztivál hangulat, ahogy olvastam a blogokon fantasztikus volt. Picit fájó szívvel  olvastam, a színesebbnél színesebb élménybeszámolókat, de a Könyvhétre már mindenképpen szeretnék elmenni, így már inkább arra fogok koncentrálni és nem az elszalasztott lehetőségen keseregni. 
Mindettől függetlenül ez a hónap sem telhetett el beszerzések nélkül, bár a beszerzett könyv/olvasott könyv arányom nagyon rossz, mindig elkap a beszerzési láz. 
A Vadlevendula egy csodás könyv és igen lassan szívom magamba az élményt, mert annyira gyönyörűen megírt történet, de reményeim szerint lesz belőle poszt.
A Molyon is érkezett könyv egy ajándékozós esemény keretében, az esemény lényege az volt, hogy egy ünnep alkalmával lepjük meg a nekünk sorsolt személyt, az ünnepet az ajándékozó titokban találja ki. Képzeljétek én nem is akármilyen ünnepen kaptam meg az egyik vágyott könyvemet,  pont amikor egyáltalán nem számítottam rá, hiszen húsvét már elmúlt, május 1. még nem lehetett, ennek ellenére csöngetett a postás méghozzá pont a Könyv és szerzői jogok világnapján. Hát nem fantasztikus ünnepet választott az ajándékozóm? Igazi meglepetésként érkezett ezen a napon Anna Gavalda Édes életünk című kötete. 
Nektek, hogy telt az április?



Glenn Cooper - Lelkek könyveNatasha Solomons - Eltűnt férjek galériája
Victoria Cosford - Szerelemről és egyéb finomságokrólRecept a szerelemhez
 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon