2017. március 15., szerda

Heidi W Durrow: A lány az égből

Vigyázat! A fülszöveg cselekményleírást tartalmaz. Ha kihagynád akkor tekerj egyből az értékeléshez!

Egyedül Rachel, egy dán édesanya és egy fekete édesapa gyermeke éli túl azt a családi tragédiát, amely egy végzetes reggelen következett be chicagói házuk tetején.
A kislány új gyámot kap, az afroamerikai nagyanyjával egy többnyire feketék lakta közösségbe kerül, ahol világosbarna bőre, kék szeme és szépsége miatt folyamatosan a figyelem középpontjába kerül. Ez a figyelem végigkíséri, ahogy cseperedik és próbálja feldolgozni a gyászát, miközben lassan megérti, hogy az anyja titka és tragédiája milyen kapcsolatban áll saját bizonytalan identitásával.
A fiatal félvér lány megrázó és szívbemarkoló története a társadalom rassz- és osztályfelfogását veszi célba, és a Washington Post a megjelenés évében az év regényének választotta a társadalmi igazságossággal kapcsolatos témákkal foglalkozó legjobb irodalmi kéziratért járó Bellwether-díjas írást.
„A lány az égből – szárnyal… Energiájáról az élénk színekkel megrajzolt szereplők gondoskodnak, s az, ahogyan egymást látják. Durrow-nak fantasztikus füle van a párbeszédekhez, képes egyetlen sorral remények és félelmek egész tárházát életre kelteni."
– New York Times
„Ígéretes debütálás… [Durrow] modern történetet szőtt identitásról és túlélésről."
– The Washington Post
„Komplex és komoly regény a félvér amerikaiak életéről… Magával ragadó és elgondolkodtató olvasmány"
– Minneapolis Star Tribune
„Megindító, csodálatos első regény… Durrow erőt sugárzó regénye méltó rá, hogy helyet kapjon az amerikai életérzés klasszikus történetei között."
– The Miami Herald
Durrow Rachelje fiatal félvér nő, akit semmiképp sem neveznék tragikus szereplőnek. Bár bonyolult utat tesz meg az elidegenedés és a kétségbeesés útvesztőjében, végül olyan nővé érik, akinek saját hangja van, és nyitott a világ számtalan lehetőségére… Emelkedj fel! Szárnyalj! Lépj tovább! Elegáns csomagolásban ezt az üzenetet kapja kézhez az olvasó."
– The Huffington Post
„Feszes próza, konfliktusos végkifejlet, és mély reflexió rasszizmusra és faji identitásra: ezek visszhangoznak a műben, anélkül, hogy az politikai vagy bármilyen más túlságosan konkrét üzenetet közvetítene, miközben a történet egyszerre működik mind modern felnőttéválási meseként, mind releváns társadalmi kommentárként."
– Publishers Weekly

Egy olyan regényt szeretnék most ajánlani, ami nagyon mély benyomást tett rám. Először is nem igazán tudtam, hogy miért kíséri akkora felhajtás a regényt, amely faji különbségekről szól, de kíváncsivá tett, hiszen a Bellwether-díjat is elnyerte, illetve a sikerlisták élére is felkerült rövid időn belül. 
Tehát éreztem, hogy meg kell tudnom, hogy mit tudhat az írónő, aki első regényével ekkora sikereket ért el. 

Ahogy olvasás közben nagyon hamar rájöttem Durrow egy teljesen más és merőben újszerű megközelítésből világít rá a rasszok közötti ellentétekre és emellett számos, szinte minden családot érintő társadalmi problémákra, úgy, mint alkoholizmus, megcsalás, elhagyatottság és a családok szétesése. 

Rachel Morse más, mint a többiek, ő az új lány, aki se nem fehér, se nem fekete, egyszerűen más. Egy családi drámát követően Rachel elkerül a nagymamájához és onnantól mindent magába zárva megpróbál egy új életet kialakítani, de a múltjával és származásával (dán anya és fekete apa) ez szinte lehetetlennek tűnik. A titok része, mely Rachelt és a múltját körüllengi zseniálisan felcsigázza az olvasó érdeklődését és csak szépen, lassan adagolva derül fény a titokra és a miértekre.

Általában a gyermekek remekül megtanulják elrejteni az őket ért fájdalmakat, de vajon képesek elég mélyre elásni ezeket, vagy folyamatosan elő fognak törni belőlük? Ez a regény egyik nagy kérdése és remekül megjelenik ez a témakör a lapokon. 

Emellett a kegyetlenség és mások elfogadásának hiánya is fontos szerepet kap a történetben.

 Szemtanúi lehetünk Rachel folyamatos küzdelmének önmagával és a környezetével, hiszen a hovatartozás és a gyökerek kérdése minden ember számára fontosak, kifejezetten akkor, ha éppen a vér szerinti szülők már nem élnek, vagy lemondtak a gyermekről. A felnőtté válás során ezek az emberek vívódnak és folyamatosan kutatnak, próbálják megélni a valahová tartozás élményét, de ez nem minden esetben sikerül, így ezáltal egy rettenetes lelki teher nehezedik rájuk. A regény ezt mind remekül példázza, nagyon érdekes témakört feszeget ebből a szempontból is, sőt érezni lehet, hogy az írónő a saját személyes tapasztalatait is beleszövi a történetbe. A személyes tapasztalatok által pedig mindvégig hiteles tud maradni a történet.

Mindvégig érezni az útkeresés, az igazság és a miértek megértése utáni vágyat. Rachel karaktere nagyon összetett és izgalmas, szinte kilép a lapokról. Szerettem ahogy a gyermeki Rachel egyszerűen, minden sallangtól mentesen beszél az életéről, gondolatairól és a belső vívódásairól, egészen üdítő volt gyermeki szemszögből olvasni a történetet. A kamaszkori elbeszélés sem volt rossz, de számomra kevésbé tudta hitelesen visszaadni a gondolatokat. 

Még egy karatkert emelnék ki, mégpedig Jamiet (Brick), aki  az egyetlen megmaradt kapocs Rachel az esemény előtti és utáni élete között, akinek a története szintén igen figyelemreméltó és valós problémákat feszeget, számomra a regény egyik kedvenc karakterévé vált, nagyon  szerethető volt a maga érdekes személyiségével. 

A történet olyan volt, mint egy nehéz kirakós, aminek a végéhez érve ott van a felismerés, hogy valami gyönyörűt, intelligenset és értékeset kaptunk. Ez a regény számomra egy igazi fénysugár volt, tragédiák árnyékolták be, de valahogy a kibontakozásában mégis ott volt a lehetőség és az élet szeretete. 

Bátran ajánlom minden korosztály számára elolvasásra és megélésre ezt a gyönyörű történetet tragédiáról, társadalmi problémákról, elfogadásról és magáról az életről. 

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon