2017. szeptember 9., szombat

Menjünk fürödni! - A maci, avagy az első babakönyv

A pancsolóskönyvek a legkisebbek kedvencei, hiszen ezeket a puha, lemosható kiadványokat bárhova magukkal vihetik, nem baj, ha leesik vagy piszkos lesz, hiszen a lapjai lemoshatók, és a színes, nagy ábrákat a kicsik is meg tudják figyelni, így akár fürdés közben is örömmel nézegethetik a kedves állatokat.


Nagyon fontos, hogy korán, akár már csecsemő korban elkezdjük megszerettetni az olvasást,  könyveket és a mese élményét gyermekünkkel. Persze ekkor ez még közel sem arról szól, hogy Aesopus, vagy éppen Andersen meséket olvassunk neki és elvárjuk, hogy megértse az erkölcsi tanulságokat. Sokkal inkább a meghittségről és a képességek fejlesztéséről beszélhetünk egyszerűbb mesék, és ehhez segítséget nyújtó könyvecskék által. Emellett persze fontos, hogy a környezetében történő dolgokat is mesélő jelleggel folyamatosan átadjuk számára. Az első időkben nem az a fontos, hogy tartalommal, vagy tanulságokkal töltsük meg a meséket kisbabánk számára, hanem, hogy hallja a hangunkat, figyeljen a szavak, a mondatok hangsúlyozására. Igen egyszerűen lehet például ezt megtenni: Ugat a kutyus, megyünk adunk neki enni. Már az is nagyon sokat képes hozzátenni a fejlesztéshez, ha rendszeresen és sokszor beszélünk hozzá.

Viszont picit továbblépve ma már nagyon sok, kimondottan pici babáknak tervezett kiadvány érhető el a piacon, amelyből érdemes szemezgetni.

A saját tapasztalatom az, hogy nagyon szeretik a babák, ha kezdetben felolvasunk nekik rövidebb történeteket, mondókákat, vagy verseket. Úgy vettem észre, hogy kb. 2 hónapos korban kezdenek el jobban felfigyelni a színekre és ekkor érdemes pihe-puha, vagy éppen mosható, higiénikus anyagból készült könyvecskéket a kezükbe adni, vagy eléjük tenni. 



Amennyiben korán elkezdjük a babának a meseolvasást kutatásokkal alátámasztottan fejlődik a beszédértése, gyarapszik a szókincse és az értelmi fejlődésének is kimondottan jót tesz. 

Néha fürdetés közben is elővehetünk egy-egy ilyen könyvecskét, hiszen ezeket kimondottan olyan anyagból tervezték, melynek nem árt a víz sem és pancsi közben együtt nézegethetjük, sőt meg is tudja tapogatni a baba és az élénk színek a látást is tovább fejlesztik. 
Már a kisfiamnál is nagyon szerettük ezeket a fürdőkompatibilis könyvecskéket, így nem is volt kérdés, hogy a kislányommal is folytatjuk ezt a remek mókát. Ő viszont a fürdőn kívül is szereti nézegetni a színes könyvecskéjét, én pedig szeretem, hogy csak 1-2 mondat szerepel egy-egy oldalon, ami könnyen felolvasható, sőt gyorsan memorizálható is, így a színes képekre tudjuk helyezni a hangsúlyt és akár új történeteket is ki tudunk találni egy-egy képhez, amikor már picit nagyobbacska. 
Elmondható, hogy sokáig tudja a baba használni a pancsikönyveket, ezért mindenképpen érdemes legalább egyet beszereznünk. 

Napi 10-15 perc meseolvasás és képnézegetés szerintem jót tesz babának és mamának egyaránt. Meghitt pillanatok mellett játszva fejlesztjük kisbabánkat. Próbáljátok ki Ti is! 

A könyvet köszönjük a Napraforgó Kiadónak!
Oldalszám: 8
Kötés: műanyag oldalak
jelleg: pancsolókönyv

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon