Ugrás a fő tartalomra

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a nyársat nyelt rendőr

Agatha ​Raisinnek meggyűlik a baja egy túlbuzgó rendőrrel, aki megszállott bírságoló, és őt is megbünteti két „súlyos” vétségért. Agatha nem sokkal az eset után Winter Parvában, a hagyományőrző kis faluban látja viszont a bosszantó rendőrt, csakhogy egyenruha nélkül, mi több, egy nyárson forgatva anyaszült meztelenül a tűz fölött. A malacsütésnek indult szabadtéri mulatság igazi horrorba fordul, amikor a mindig éber detektívnő felfedezi a szörnyű gyilkosságot. Még furcsább, hogy a Raisin Nyomozóirodát a halott rendőr volt felesége keresi fel, és megbízást ad nekik, találják meg exférje gyilkosát. A nyomozással egy idő után még a rettenthetetlen Agathának is le kell állnia, mert olyan fenyegetést kap, ami a nyársra húzott tetem borzalmán is túltesz. Ám amikor Agatha volt férje, James hazatér utazgatásaiból, és mint mesteri „betörő” felajánlja segítéségét Mrs. Raisinnek, az nem tud ellenállni, és tovább folytatja a szimatolást. Mindeközben el kell simítani egy csúnya tettének következményeit is: a nyomozóirodába korábban felvett fiatal Simon Blacket egy ravasz húzással távolította el a csinos és tehetséges detektívlány, Toni közeléből, de nem számolt azzal, hogy mit lép erre a fiú.

Nagy Agatha Raisin rajongó vagyok, így nem volt kérdés, hogy amilyen hamar csak lehetséges elolvasom Mazsola Ági (én csak így hívom magamban, mert durva fordításban valahogy így hangzik a híres, vagy inkább hírhedt nyomozónő, ex-pr főnök neve) legújabb kalandját. Szeretem a szemléletes elnevezéseket, így picit sajnálom, hogy a magyar fordításba ezt nem lehetett valahogy beleépíteni, bár akkor lehet megbontja a történet szerkezeti egységét. Ez csak egy kis plusz elmélkedés volt a részemről, de nézzük, hogy miért is rajongok immáron 22. rész után is a sorozatért.

Tehát ahogy írtam is, elérkeztünk a szám szerint 22. részhez a sorozat vonatkozásában, melyet az Erawan Kiadó karolt fel. Ezt igazán üdvözítőnek találom, mivel úgy gondolom, hogy szükség van az ilyen szórakoztató kikapcsolódást nyújtó krimikre is. Ez pontosan az a kategória, amit nem kell túlgondolni, egyszerűen csak élvezni kell az atmoszférát és a karaktereket, hiszen ennek a sorozatnak ez a két dolog az adu ásza. 

Nem is tagadom, hogy M.C Beaton skót írónő az egyik kedvenc alkotóm a chick-lit krimi műfajában, úgy gondolom ő a műfaj koronázatlan királynője.

Igazán élvezetes chick-lit krimit tudott teremteni, amelynek cselekményét elhelyezte egy angliai kis faluba, Carselybe illetve egy a vidéki Angliára jellemző atmoszférát épített köré, a falu tipikus karaktereivel ötvözve. A tipikus karakterek mellé,  - úgy, mint Mrs Bloxby a lelkész felesége, a bejárónő, a lelkész és még sorolhatnám - izgalmas szereplőket is fel tud vonultatni, úgy, mint Charles Fraith, Roy, James Lacey, Toni Gilmour, Bill Wong, akik ugyan, mindannyian különbözőek, más-más életszakaszban tartanak, más a céljuk, de Agatha iránti elkötelezettségük és vonzalmuk közel sodorja őket egymáshoz, és ezáltal mindvégig ott keringenek Agatha körül, mint bolygók a Nap körül.

Így a 22. részben fokozódnak az izgalmak, és egy minden eddiginél eseménydúsabb és töményebb történetet kapunk, amit vérpezsdítésként is felfoghatunk. A történet spoiler nélkül - ami elég néhéz feladat - nagyjából annyi, hogy Agatha összetűzésbe kerül egy hétköznapi eset kapcsán a nem éppen egyenes úton járó, azonban látszólag a szabályok rabjaként megjelenő rendőrrel, aki Agatha-val sem bánik kesztyűs kézzel. Ezt követően a szókimondó Agatha nyilvánosan elátkozza a rendőrt, aki később nagyon hasonló halált hal, mint, amit Aggie mérgében előirányzott számára. Mindezt csak tetézi, hogy Aggie fedezi fel a rendőr élettelen testét, szintén vitatható körülmények között , így elszabadulnak az események. Agatha minden eddiginél izgalmasabb szituációkba keveri önmagát és kis csapatát.  A háttérben továbbra is a saját nyomozóirodáját vezeti, ahol kedvenc alkalmazottja Toni is alaposan kiveszi a részét a nyomozásból, ezáltal az életük most egy fabatkát sem ér. Emellett James Lacey, Charles Fraith és Roy is az események sűrűjében találja magát, sőt Simon is visszatér a színre, aki továbbra is Toni körül legyeskedve tovább keveri az amúgy sem egyszerű történet menetét, sérülések, tűz, megfigyelés és sziporkázó szócsaták továbbra is szerves részei a történetnek, úgy, ahogy csak M.C. Beaton tudja elmesélni. 

Az előző részeknél éreztem némi megtorpanást, vagy nevezzük kiégésnek, de most úgy érzem annak ellenére, hogy túl sok eseményt próbált az írónő besűríteni ebbe a részbe mégis főnixmadárként tudott feléledni a történet. 

A karakterek továbbra is jól kidolgozottak, szórakoztatóak és egyedik. Minden karakter tudta hozni a ráépített sémától elvártakat, nem mozdultak ki a szerepükből, ott voltak esetlenek, ahol kellett és továbbra is remekül szórakoztatják az olvasót, ki-ki a maga módján. A vidék színe java felvonul a karakterábrázolások során, Agatha pedig továbbra is remek átmenetet képez a vidéki idősödő szingli és a rámenős pr guru között, ami tovább színesíti a történetet. Azzal pedig, hogy bevonta Simont és Tonit a történetbe a fiatalabb korosztályt is meg tudja szólítani, bár itt érzek a karakterek vonatkozásában némi bizonytalanságot, hiszen az írónő egyértelműen a középkorú, vagy éppen idősödő korosztály szakavatott ismerője, bár nagyon igyekszik a fiatalokkal is lépést tartani, de itt talán van még egy kis csiszolni való. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy ebben a részben is kihozta a karakterekből a maximumot, az összes karaktert felruházta olyan tulajdonságokkal, ami miatt egyszerre vonzanak és taszítanak minket olvasókat. 

Tetszik, hogy a történet atmoszférája hiteles és izgalmas, megragadott egy olyan szegmenst, a Cotswolds vidéki életét és tájait, ami korosztálytól függetlenül vonzza az olvasókat. Van olyan, akit a vidéki élet attitűdjei vonzzanak olvasás során, de lesz olyan olvasó, akit a "kukkolás" a zárt ablakok és a függöny mögött zajló cseppet sem átlagos vidéki élet vonz, de biztos, hogy lesz olyan olvasó, akik a karakterek miatt fogja a következő részt is elolvasni. A krimi szál továbbra sem igényel túl sok odafigyelést, de kellemes kikapcsolódást és egy pluszt ad a mindenki fantáziáját megmozgató vidéki angliai és lakói titkos élete köré. 

A történetet bátran ajánlom elolvasásra, hiszen a chick-lit krimi kiemelkedő sorozatáról beszélünk, amelyben átérződik az írónő tapasztalata és kora, mely rányomta jó értelemben a bélyegét a sorozatra és egy valóban szórakoztató kikapcsolódást tud nyújtani a műfaj szerelmeseinek. Itt jegyezném meg, hogy  a sorozat összes része önálló regényként is olvasható, hiszen a visszautalások nem zavaróak, akár bátran kezdjük a 22. résszel is. 

Egy sorozat, ami színes, izgalmas és kimagasló karakterábrázolással csábít olvasásra.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…