Ugrás a fő tartalomra

Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései

 


Ismertető: ​Azért írtam ezt a könyvet, hogy tudd, mire van szükség ahhoz, hogy olyan nagyszerű szülő lehess, amilyen lenni szeretnél. Tartsd ezt a könyvet az éjjeliszekrényeden, hogy mindig kéznél legyen a pici első életéve alatt, mert választ találsz benne minden felmerülő kérdésre és problémára. Legyen ez a könyv a veled élő Szuperdada. /Jo-Jo/ Jo Frost, az Egyesült Királyság egyik legmegbízhatóbb és legelismertebb csecsemőgondozó és gyereknevelési szakértője a magyar szülők körében is népszerű Szuperdada 1-2. és A kisgyerekkor nagy kérdései után olyan könyvet írt, amely kizárólag a csecsemőkorra, a baba első évére koncentrál. Főbb témái: Fejlődés o Biztonság o A biztos háttér kialakítása o Alvás o Etetés o Gondozás o Fejlesztés és felfedezés o Hogyan legyünk magabiztos szülők. A Szuperdada ezúttal sem csak a csecsemők gondozásával kapcsolatban ad tanácsokat, hanem minden fejezetben foglalkozik a szülőkkel is, akik babájukkal együtt napról napra fejlődnek és változnak. Segít kialakítani a tartós kötődést és megalapozni a jó szülő-gyerek kapcsolatot, hogy mindenki jobban érezze magát az előtte álló nagy utazáson. Keresd a Szuperdada sorozatait a LifeNetwork műsorán.

A Szuperdada munkában, avagy Jo Frost-tól olvastam, és ajánlom!


Pontosan nem tudom megmondani, hogy mikor "találkoztam" először Jo Frosttal, de talán a kétezres évek végén, ráadásul egy angol nyelvű műsorban. Eredetiben élvezhettem a Szuperdada kicsit sem szépítgető, tutujgatástól mentes stílusát, tette viszont mindezt kellő határozottsággal, és némi humorral felvértezve. Elsőre megszerettem a nőt, persze csak, mint amolyan tündérkeresztanyát.
Elsőre tehát, egy jóságos tündérkeresztanya és  Mary Poppins ötvözete jut róla eszünkbe, persze modernizálva. Külsőre kellemes ránézni, a hangja megnyugtató, érezni az erejét és a magabiztosságát, ami a képernyőn keresztül is egyértelműen átjön.
A magam részéről nagyon megszerettem a műsorait, még akkor is, ha nem 100%-osan értek egyet a módszereivel, de vitathatatlan, hogy ért a gyerekneveléshez, a gyerekekhez, legyenek azok picurkák, vagy kiskamaszok.
Folyamatosan rázós szituációból és élethelyzetből rángatja ki a gyerkőcök családját, és szinte mindannyian úgy érezzük, hogy nálunk is elkelne néha egy Jo Frost, csak úgy látogatóba, önbizalmat növelni és megnyugtatni.
Úgy gondoltam, hogy a tv sorozatok után jöhet az első Jo Frost kötet is, hiszen már magyarul is elérhetővé váltak az írásai.
Mivel most ismét kisbaba gügyögéstől hangos a ház, tudtam, hogy A csecsemőkor nagy kérdései című kötet lesz a nekünk való.
Korábban általában a nagyobb gyerekekre vonatkozó részek kötötték le a figyelmemet, hiszen nekem is kiskamaszom van, így a csecsemőkről szóló részeket csak fél füllel figyeltem.
Most viszont egészen a baba születését megelőző időszakon keresztül kalandozhatunk csemeténk első szülinapjáig. Hurrá! Végre, egy teljes évet és még egy picit többet is felölelő írás.
A kaland során számos, a szülőket foglalkoztató kérdés megválaszolásra kerül. A kötet olvasása közben úgy érezhetjük mintha egy hasznos és izgalmas beszélgetésben vennénk részt gyermekünk fejlődésével kapcsolatban.  Fontos hangsúlyozni, hogy a szülő mindvégig partnerként, és nem egy lenézett szereplőként jelenik meg.
Számomra nagyon sok hasznos információt nyújtott a könyv, hiszen szó esett:
  • Az első döntésekről, mint szülők
  • Mire lesz szüksége a babának
  • Hogyan legyünk magabiztos szülők
  • A baba első évéről, szakaszokra bontva, az első szülinapról, mintanapirendek
  • Az ikrekről és a koraszülöttekről, vagy éppen az örökbefogadott gyermekekről
  • Az egészség témaköre is átfogó volt: oltások, gyakori betegségek, az agyhártyagyulladás (ez szerintem minden szülő rémálma), elsősegély vészhelyzet esetén, elsősegély felszerelés. Itt jegyzem meg, hogy még ennyire hasznos és jól szemléltetett, az agyhártyagyulladás tüneteit bemutató ábrával nem találkoztam. 
  • Percentilis táblázatok
  • Hasznos címek - természetesen hazai elérhetőségekkel, mely elérhetőségek hasznossága és használhatósága engem is meglepett
  • Babanapló, egy oldal, ahol minden fontosabb dátumot és tevékenységet fel tudunk vezetni
A fenti lista csak kiragadott részletek, maga a könyv nagyon részletes és alapos ismereteket nyújt a szülők számára, és gyakorló anyukáknak is meglepően hasznos tud lenni.
Szinte faltam a könyvet, nehezen tudtam letenni, mert mindig jött egy újabb rész, ami illett ránk, vagy éppen mi is érintettek vagyunk a témában, így végül nagyon hamar kiolvastam elejétől a végéig.
Miután becsuktam, úgy éreztem, hogy igen, nehéz, néha könnyekkel tűzdelt az első egy év, de minden percét megéri, amit Jo Frost szemlélete csak megerősített, és erősebb lettem, mire a végére értem, mind nőként, mind pedig anya.


Szeretném kiemelni a fogzással kapcsolatban leírt egyik mondatát, mert a vége abszolút tökéletes, és csak egyetlen mondat, amit a sok közül most kiragadtam.

"Tartsd a popsiját és az állát tisztán és szárazon, és ölelgesd sokat. "

Igen, az ölelés csodaszer, ölelem innen távolból Jo-t is, hogy megírta ezt a könyvet (is).


Könyvlelő fényképe.

Borító: Nagyon hangulatos, imádom ahogy Jo ránéz a babára, igazán jól sikerült fotó került a borítóra. 5 pont

Tartalom: A témában íródott egyik legjobb, ha nem éppen a legjobb ismeretterjesztő kötet, ami felöleli az élet első egy évét a szülő és baba vonatkozásában egyaránt. 5 pont

KÖNYV CÍME: Jo Frost - A csecsemőkor nagy kérdései
KIADÓ: Park Kiadó
OLDALSZÁM: 326
MŰFAJ: Ismeretterjesztő
MEGJELENÉS ÉVE: 2014

A könyvet köszönöm a Park Kiadónak és a Kildarának!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…